14 iunie 2010

Analiza tehnica - scurta descriere

Analiza tehnica este evaluarea si incercarea de pronosticare a trendurilor viitoare pe baza evolutiei din trecut a preturilor. Preturile sunt trasate pe grafice si alcatuiesc diverse forme si configuratii. Conform analistilor tehnici, aceste configuratii se repeta in mod regulat si duc la comportamente de piata similare. Unele din aceste configuratii prevad scaderea preturilor, altele - din contra - cresterea lor.
Pe baza unora dintre configuratii se poate incerca evaluarea marimii eventualelor cresteri sau scaderi. Spre deosebire de analiza fundamentala, care evalueaza situatia generala de pe piata, analiza tehnica este folosita pentru stabilirea momentelor optime pentru incheierea tranzactiilor.

Premise ale analizei tehnice:  

Preturile sunt dependente de trenduri. Trasand graficele de preturi, analistul tehnic se straduieste sa desluseasca in acestea un trend, deci o directie generala in care aceste preturi se deplaseaza. Identificarea trendului in etapele timpurii ale acestuia permite efectuarea unei tranzactii care ar trebui sa aduca profit.
Istoria se repeta. Studierea graficelor permite gasirea unor configuratii (formatii) repetitive, conform carora evolueaza preturile. Acest fapt rezulta din repetitivitatea comportamentelor umane in anumite situatii. Analistii, cunoscand configuratiile cel mai des intalnite, se straduiesc sa le regaseasca in cursurile actuale si, pe baza lor, sa prevada viitorul.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu